4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Fiat 0.9 Twin-Air

Eco Colpo Grosso

Η Fiat παίρνει τη σκυτάλη στον αγώνα για νέους, οικολογικούς και οικονομικούς κινητήρες με τον πρωτοποριακό 2κύλινδρο Twin-Air των 900 κ.εκ.

Η εστίαση στην έρευνα και την εξέλιξη κινητήρων χαμηλού κυβισμού είναι η απάντηση της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ολοένα αυστηρότερες οικολογικές αλλά και οικονομικές επιταγές της εποχής. Χαμηλότερη κατανάλωση, άρα και ρύποι, με ταυτόχρονη βελτιστοποίηση του βαθμού απόδοσης, είναι πλέον οι παράμετροι που καθορίζουν τη σύγχρονη φιλοσοφία στον τομέα των κινητήρων, όπου το downsizing δείχνει ως η επένδυση όλο και περισσότερων κατασκευαστών για το μέλλον. Η Fiat συγκαταλέγεται σε αυτούς που από πολύ νωρίς έπιασαν τον παλμό των σύγχρονων απαιτήσεων, και βέβαια κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός πως το ιταλικό γκρουπ (Fiat-Alfa Romeo-Lancia) κέρδισε την πολύ σημαντική διάκριση του διεθνούς οργανισμού JATO ως ο κατασκευαστής με το χαμηλότερο μέσο όρο εκπομπής CO2 (129 γρ./χλμ.) για το 2009.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, οι Ιταλοί στην πρόσφατη Έκθεση Γενεύης παρουσίασαν το νέο και, κυρίως, πρωτοποριακό 2κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 900 κ.εκ. με την ονομασία «Twin-Air». Πρόκειται για το τελικό αποτέλεσμα του προγράμματος του τμήματος κινητήρων FPT (Fiat Powertrain Technologies) για ένα μικρού κυβισμού βενζινοκινητήρα, το οποίο ξεκίνησε το 2007 - με την παρουσίαση στην Έκθεση της Φρανκφούρτης μιας πειραματικής έκδοσης του Twin-Air που είχε τοποθετηθεί στο πρωτότυπο Fiat Panda Aria, το οποίο αποτελούσε μια σπουδή γύρω από τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.
Ο βασικός νεωτερισμός του Twin-Air σε σχέση με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι, φυσικά, ο περιορισμός του σε μόνο 2 κυλίνδρους. Εκτός, όμως, από τις «συμπιεσμένες» εξωτερικές διαστάσεις του, ο Twin-Air είναι ο μικρότερος σε χωρητικότητα σύγχρονος βενζινοκινητήρας που θα διατίθεται στην Ευρώπη, αλλά και ο πιο καθαρός, καθώς οι εκπομπές CO2 βρίσκονται κάτω από τα 100 γρ./χλμ., χωρίς μάλιστα κανένα συμβιβασμό σε επίπεδο απόδοσης, η οποία είναι αντίστοιχη συνόλων 1,2 και 1,4 λίτρων.
Η πρεμιέρα του Twin-Air θα γίνει κάτω από το καπό του Fiat 500 μέσα στον Ιούλιο, οπότε και αναμένεται να απαντηθούν τα όποια ερωτήματα σχετικά με την απόδοση και την αίσθησή του._ Γ. Χ.

Οι επιδόσεις του Twin-Air σε επίπεδο κατανάλωσης, εκπεμπόμενων ρύπων αλλά και απόδοσης βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό στην υιοθέτηση του ηλεκτροϋδραυλικού συστήματος ελέγχου των βαλβίδων εισαγωγής, MultiAir. Η βασική αρχή λειτουργίας του συστήματος έχει να κάνει με τον ακριβή έλεγχο του εισαγόμενου στους κυλίνδρους αέρα, χωρίς αυτό να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, μέσω της πεταλούδας του γκαζιού. Αυτό επιτυγχάνεται με την παρεμβολή ενός υδραυλικού θαλάμου, που ελέγχεται από μια ηλεκτροβαλβίδα, μεταξύ των βαλβίδων εισαγωγής και των ωστηρίων των μηχανικά ελεγχόμενων έκκεντρων εισαγωγής. Όταν η ηλεκτροβαλβίδα είναι κλειστή, το υδραυλικό υγρό μέσα στο θάλαμο είναι συμπαγές, και έτσι η κίνηση των ωστηρίων μεταφέρεται αυτούσια στις βαλβίδες, ενώ, όταν η ηλεκτροβαλβίδα ανοίγει, το υδραυλικό υγρό αποσυμπιέζεται, κι έτσι το άνοιγμα των βαλβίδων δεν ακολουθεί την πλήρη κίνηση των έκκεντρων εισαγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, η βύθιση των βαλβίδων δεν περιορίζεται σε προκαθορισμένες τιμές, αλλά μπορεί να κυμανθεί σε ένα ευρύ φάσμα, ανάλογα με τα φορτία του κινητήρα και τις εκάστοτε συνθήκες λειτουργίας, επιτυγχάνοντας για κάθε περίπτωση τις ιδανικές συνθήκες καύσης. Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε πως η χωρητικότητα των κυλίνδρων έχει προκύψει ύστερα από λεπτομερή μελέτη και προσομοίωση των θερμοδυναμικών και ρευστομηχανικών δεδομένων ως προς τις διαστάσεις που δίνουν τις καλύτερες συνθήκες καύσης και τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης.

Οι διαστάσεις αποτελούν ένα από τα δυνατά σημεία του Twin-Air, που είναι 23% πιο compact και 10% ελαφρύτερος σε σύγκριση με έναν 4κύλινδρο κινητήρα μικρού κυβισμού με αντίστοιχη απόδοση. Το πλεονέκτημα αυτών των χαρακτηριστικών εισπράττεται τόσο σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς, λόγω του χαμηλότερου βάρους στον εμπρός άξονα, όσο και στις αυξημένες δυνατότητες εκμετάλλευσης του επιπλέον ελεύθερου χώρου κάτω από το καπό. Γι’ αυτόν το λόγο ο Twin-Air θεωρείται ιδανικός για τη συνεργασία με υβριδικά συστήματα. Οι Ιταλοί τεχνικοί ήδη εργάζονται επάνω σε ένα σύστημα ανάλογο του KERS που έχουμε δει στην F1, στο οποίο μεταξύ του κινητήρα και του κιβωτίου θα παρεμβάλλεται μια ηλεκτρογεννήτρια, η οποία θα αποθηκεύει και θα εκμεταλλεύεται την ενέργεια που παράγεται κατά το φρενάρισμα.

Η υπερτροφοδότηση που πλέον συναντάται στους περισσότερους νέους κινητήρες δίνει και στον Twin-Air τη δυνατότητα για υψηλές τιμές απόδοσης. Η πρώτη έκδοση, που θα είναι και αυτή που θα παρουσιαστεί στο Fiat 500, θα φθάνει τους 85 ίππους (με τις εκπομπές CO2 να αγγίζουν τα 95 γρ./χλμ.), ενώ αργότερα θα ακολουθήσει μια ακόμα ισχυρότερη με 105 και μια ατμοσφαιρική με 65 ίππους. Συγκριτικά με τους ήδη υπάρχοντες κινητήρες της Fiat, ο Twin-Air των 85 ίππων είναι κατά 25% πιο δυνατός και 15% πιο οικονομικός από τον 1.2 8V (η κατανάλωση του οποίου είναι 5,1 λίτρα/100 χλμ. σε μικτό κύκλο), ενώ η οικονομία σε καύσιμο φθάνει το 30% σε σχέση με του αντίστοιχης ισχύος 1.4 16V που χρησιμοποιείται σήμερα. Μάλιστα, εκτός από τις παραπάνω βενζινοκίνητες εκδόσεις, ήδη εξελίσσεται και μια έκδοση φυσικού αερίου CNG (Compressed Natural Gas), η οποία θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.

Η ποιότητα των χαρακτηριστικών λειτουργίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θόρυβο, τις δονήσεις και την τραχύτητα του κινητήρα, ήταν ένας τομέας που απασχόλησε πολύ τους Ιταλούς μηχανικούς. Ρόλο κλειδί παίζει η τοποθέτηση ενός ενδιάμεσου άξονα εξισορρόπησης, ο οποίος διατηρεί τους κραδασμούς και τις δονήσεις σε επίπεδο αντίστοιχο ενός 4κύλινδρου κινητήρα σε όλο το φάσμα στροφών, με την κυριότερη διαφορά σε αίσθηση να εντοπίζεται στο χαρακτηριστικό ήχο λειτουργίας που συνοδεύει ένα 2κύλινδρο κινητήρα.

Η παραγωγή του Twin-Air θα γίνεται στο Bielsko-Biala στην Πολωνία, το οποίο και εφοδιάζει το εργοστάσιο Τιχί, όπου κατασκευάζονται τα Fiat 500 που θα χρησιμοποιούν το νέο κινητήρα. Εκεί θα κατασκευάζονται και τα μελλοντικά Fiat Panda και Lancia Y, τα οποία προβλέπεται να φιλοξενούν επίσης τον Twin-Air.